Odborári z Křižíku protestovali proti pomalému konaniu konkurzného súdu

12.02.2004 Celý región

Okolo 350 zamestnancov firmy Křižík, a. s. , Prešov v konkurze sa zúčastnilo 11. februára na proteste zorganizovanom Odborovým zväzom (OZ) KOVO za zachovanie...
Okolo 350 zamestnancov firmy Křižík, a. s. , Prešov v konkurze sa zúčastnilo 11. februára na proteste zorganizovanom Odborovým zväzom (OZ) KOVO za zachovanie zamestnanosti a za urýchlené ukončenie konkurzného konania. Túto ich výzvu obsahuje vyhlásenie, s ktorým sa obrátili na všetky zainteresované strany, teda na veriteľov a konkurzný súd a ktoré prijali na zhromaždení.

Zamestnanci oblečení do modrých viest s logom OZ KOVO, s rapkáčmi v rukách, s mnohými protestnými heslami a s ústredným transparentom Skončí Křižík na kríži? , prešli v snehovej metelici mestom od sídla firmy. Na pešej zóne sa k nim najprv prihovoril primátor Prešova Milan Benč (Strana demokratickej ľavice). Podporil ich požiadavky, pretože pád Křižíku by znamenal podľa neho vážne zhoršenie sociálnej situácie v tomto treťom najväčšom meste v SR.
Podľa odborárov je pomalé konanie konkurzných súdov hrozbou, že o prácu príde nielen 550 zamestnancov v Křižíku, a. s. , v konkurze, ale aj ďalších asi 400 ľudí v naviazaných firmách.
Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna uviedol, že odborári svojimi aktivitami neovplyvňujú podstatu rozhodnutia. Chcú len to, aby bolo čo najrýchlejšie. Konkurz na výrobcu elektromerov, ktorý napr. v roku 2002 patril k desiatke najvýznamnejších producentov tohto sortimentu vo svete, vyhlásil Krajský súd v Košiciach v máji 2003. Machyna za hlavného vinníka dnešnej situácie označil manažment firmy.
Protestný pochod i protestné zhromaždenie boli ich organizátormi riadne oznámené a na dodržiavanie verejného poriadku dozerala hliadka Policajného zboru SR. K žiadnym incidentom počas vyše hodinového trvania akcie nedošlo.

(jj)
 

Vyberte región